dinsdag 18 september 2012

New York City

Jaaa jaaa, het is eindelijk zeker. Ik ga naar New York in de herfst !! Heeeeel awesome natuurlijk. Ik ga een weekje met me familie gewoon. En hoe vaak kom je nou in New York? Dus ik heb al bedacht, voordat ik ga moet ik een lijstje maken met waar je allemaal geweest moet zijn en wat je gedaan moet hebben. Dus hier zijn een paar punten over NYC.

Empire State Building view - New York
#1 Bezienswaardigheden
Een aantal dingen in New York heb je vast al heel vak op tv of in kranten gezien, maar zijn ook wel heel gaaf om in het echt te zien. Bijvoorbeeld het vrijheidsbeeld (statue of liberty), die staat op Ellis Island. Het beeld is (met het voetstuk meegerekend) ongeveer 90 meter hoog. Frankrijk heeft het ooit aan Amerika gegeven als symbool van vriendschap. Als je vroeg in de ochtend gaat staat er niet een hele lange rij en kan je helemaal naar boven in het beeld, in de kroon. Het uitzicht is geweldig maar je moet daar voor wel 354 traptreden op.

Ook kan je in de empire state building, het 'main deck' is op de 86ste verdieping. Je kan ervoor kiezen om alleen daarheen te gaan, dat kost $25. Als je ook naar het top deck wil, op de 102e verdieping, is het $42. Ook hier kan je beter heel vroeg in de ochtend gaan aangezien het dan nog een beetje rustig is. Je kan trouwens ook naar boven by night, het is namelijk open tot 2 uur 's nachts.

Een zelfde soort gebouw, de chysler building, heeft 77 verdiepingen. In dit gebouw kan je niet naar boven, maar wel beneden de hal bekijken.

Tumblr_lzka2bmnhg1qejioeo1_500_largeFietsen of lopen over de Brooklyn Bridge is ook wel een must-do. De brug gaat over de East-River, van Brooklyn naar Lower Manhattan. De architecten waren een vader en een zoon die de mooiste brug op de wereld wilden bedenken.

Verder kan je ook nog een kijkje nemen bij het monument van de Twin Towers, ik denk dat het wel mooi is, maar ook erg heftig gezien wat er allemaal gebeurd is daar... En het is leuk om de skyline van New York goed te bekijken, in de ochtend, met een lekker zonnetje en misschien 's nachts.


#2 Shopping in NYC
Veel winkels die niet in Nederland zijn, bestaan wel in New York. Bijvoorbeeld;
Abercrombie and Fitch, deze winkel met half-naakte modellen voor de deur, waar het binnen donker is en je altijd het lekkere abercrombie luchtje ruikt, bevindt zich op 5th avenue nummer 720 en Water street nummer 199.

16-hollister-_01_large
Hollister, ongeveer net zoiets als Abercrombie and Fitch, kan je ook vinden in New York.

Forever 21 vinden Iris en ik ook een hele leuke winkel met goede kleding voor meisjes zoals wij. Over deze winkel hebben we al eerder een artikel geschreven, over dat het waarschijnlijk ook in Nederland komt. 

Als je in New York bent is het ook gaaf om even een Victoria's Secret winkel binnen te lopen. (Toevallig opent Victoria's Secret ook een winkel in Nederland, op Schiphol!)

Iets heel leuks wat je misschien wel eens op internet voorbij hebt zien komen, is ook een winkel van in New York. De m&m store op Broadway. Rijen met m&m's in plastic potten die je dan zelf kan 'tappen', in alle kleuren en smaken die er te bedenken zijn. Het is een hele grote winkel en je kan er verder ook nog allerlei andere dingen kopen zoals t-shirts en m&m souvenirs en dat soort rare dingen. Maar ál die potten met m&m's zijn toch wel heeel leuk.


Verder kan je in Amerika sowieso dingen voor minder geld kopen. De dollar is namelijk minder waard dan de euro. Dus als je nog van plan bent om iets duurs aan te schaffen, kan je dat beter hier doen dan in Nederland.

#3 Warenhuizen
Twee bekende warenhuizen in New York zijn Macy's en Bloomingdales. Net zoiets als V&D en de Bijenkorf hier.

#4 Museums
Natuurlijk moeten we ook een paar leerzame, culturele dingen doen zoals een museum bezoeken.
Drie bekende musea in New York zijn het Guggenheim, het MoMa en het American Museum of Natural History.
Het Guggenheim op 5th avenue is één van de vijf Guggeneheim musea in de wereld, er word vooral moderne kunst tentoongesteld. Het MoMa, Museum Of Modern Art, is ook een goed museum om een bezoekje aan te brengen. Als laatste het American Museum of Natural History. In dit museum is de hele geschiedenis van de Verenigde Staten te zien en het is ook nog eens heel erg groot.

#5 Central park
Een stukje groen in deze grote, drukke stad. Ga naar central park voor een wandeling, alleen, samen of met je hond. Ook leuk om heen te gaan is Central Park Zoo. Dit kennen we (tenminste ik) van onder andere de film Madagaskar! Met die leeuw, zebra, giraffe, nijlpaard en de pinguïns haha.


#6 Plekken/straten
Broadway en Time Square is natuurlijk erg leuk om te gaan kijken,
Verder heb ik ook nog opgemerkt dat je goed kan winkelen op Madison Avenue, 5th Avenue, 34th Avenue en 57th Avenue.

#7 Gewoon doen
Als laatste zijn er nog een paar dingen die gewoon leuk zijn om te doen als je in New York bent. Als eerste, wat je in films altijd ziet. Op een drukke weg waar veel van die gele taxi's rijden (yellow cabs) je hand op steken, roepen 'taxi!', en dan een stukje rijden in een echte yellow cab.
Of je kan ook de underground nemen, de metro. Die is ook typisch voor New York.
Amerikanske-pannekaker-med-sirup-og-smor16_large
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van Dunkin' Donuts. Ja, die gaan we dus ook even uitproberen. Yummm.
Dit laatste hoeft niet perse in New York, gewoon als je ooit in Amerika komt, neem een paar hele dikke pancakes als ontbijt! Ook al lijkt dit me echt heel vies voor ontbijt, je moet het eigenlijk toch gewoon voor de grap proberen.

Dit was het dan! Mijn lijst voor New York. Ik zal zeker veel foto's maken als ik er ben en later een verslagje doen hier. Ben jij wel eens in New York geweest? Ga/wil je er een keer heen? Weet je nog iets wat ik vergeten ben op de lijst, laat het alsjeblieft weten in een reactie!

Lovee, Sophie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten